4 aug. 2015

Eminescu la băile Kuialnik (Odesa)

Grav bolnav, în august-septembrie 1885 Eminescu se internează pentru tratament la Odesa, la Liman (Kuialnic) .
    Călătoria de la Iaşi la Odesa se face cu trenul pe ruta Iaşi-Ungheni-Chişinău-Tighina-Odesa, linia ferată Iaşi-Ungheni fiind dată în folosinţă în anul 1874. trece Prutul pe podul de fier, construit de Gustave Eiffel, pus în funcţiune la 14 aprilie 1876. La 4 august ajunge la gara Chişinău, unde face un popas, ca apoi să plece mai departe spre Odesa.
   Se spune ca Odesa este singurul ţărm de unde Eminescu a privit îndelung marea, pe care o cântă în versurile lui. Locurile legate de trecerea lui Eminescu prin Odesa in 1885 sunt casa doctorului Iachimowicz, care l-a consultat şi în sanatoriul căruia a stat o lună şi jumătate (pentru tratament la Baile Kuialnikla Limanul Nistrului) si Hotelul Strassburg, de pe Bulevardul Ecaterina, unde poetul a poposit în Odesa. Clădirea inca mai există!
    În Odesa, Eminescu făcea vizite doctorului Iakimowich ca sa mai poata conversa cu cineva (în germană), pentru că în oraş "nu se auzea decât vorbă rusească". 
   În august 1885, Eminescu trimitea o scrisoare prietenului său, Burlă, la două săptămâni după sosirea la Odessa, unde urma o cură de însănătoşire. "Duşmanul cel mare al singurătăţii mele", scria marele poet, "e urâtul. Persoanele care sunt aici nu vorbesc decât ruseşte sau leşeşte... Astfel, deşi nu tocmai vorbăreţ de felul meu, sunt condamnat la un mutism absolut... Vântul şi valurile lacului, cu freamătul lor neîncetat, iată singurul acompaniament al zilelor şi nopţilor care se scurg uniform şi monoton, ca bătăile unui ceasornic de perete. Rogu-te, dar, să nu mă uiţi aici, irosit printre ruşi." Eminescu îi mai scria lui Burlă că are nevoie de 100 de ruble pentru plata tratamentului, a vizei şi a biletului de întoarcere, dar şi a unei camere închiriate vreo două zile, la Odessa, pentru rezolvarea acestor treburi.
    La 16 septembrie 1885 poetul a plecat din Kuialnic, trecând din nou prin Basarabia, ca la 17 septembrie la staţia Ungheni să traverseze hotarul spre Iaşi.
     Din păcate sanatoriul, unde a fost tratat Eminescu, nu mai există - în al doilea război mondial barajul lacului a fost aruncat în aer şi locul a fost inundat. Dar la Kuialnic s-a deschis un muzeu al staţiunii balneare, cu exponate dedicate oamenilor celebri ce au trecut pe aici, unde se regăseşte şi Mihai Eminescu.
  Mai multă informaţie despre trecerea lui Mihai Eminescu prin Basarabia şi tratamentul la Kuialnik (Odesa) veţi afla lecturând volumele: 


  • Crăciun, Victor. Eminescu la Odesa şi Kuialnic. - Bucureşti: Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Preturindeni; Semne, 2010. - 63 p.
  • Dabija, Nicolae. Pe urmele lui Orfeu: Eseuri. - Chișinău: Hyperion, 1990. - 380 p.+fot.