15 oct. 2014

CU MIHAI EMINESCU CUNOAŞTEM CHIŞINĂUL

             Miercuri, 15 octombrie BM ”B. P. Hasdeu” a organizat  Conferinţa anuală „Acceptăm provocările – celebrăm succesele care a avut mai multe panele:
Biblioteca– incubator de inovații și idei Facilitator: dr. Lidia Kulikovski, director, Departamentul studii și cercetări;
Biblioteca –  spațiu pentru explorare şi cunoaştere Facilitator: Genoveva Scobioală, director, Departamentul dezvoltare și comunicare;
Biblioteca – conector interactiv și creativ Facilitator: Ludmila Pânzari, director adjunct al BM;
Biblioteca – patrimoniu comunitar Facilitator: Taisia Foiu, director, Departamentul „Memoria Chișinăului”.
Publicul numeros prezent în sală sediului central BM „B. P. Hasdeu” a făcut cunoștință cu toate inovațiile și proiectele realizate de echipa Hasdeu. 
Colaboratoarea Centrului Academic Eminescu Marcela Pleșca a prezentat comunicarea : 
Cu Mihai Eminescu cunoaștem Chișinăul: sporirea contribuției CAIE la dezvoltarea patrimoniului 
Vă propunem să faceți cunoștință cu tema prezentată: 
Orașul Chișinău pe parcursul a 578 de ani a fost marcat prin diferite evenimente socio-culturale. În mod special și inaugurarea CAIE în anul 2000.
Pe parcursul aproape a 15 ani de activitate,CAIE și-a adus aportul și la constituirea unui patrimoniu inedit pentru comunitate.
 Este vorba de oaspeții care au fost invitați la activitățile științifice organizate la CAIE și au ajuns datorită acestui fapt în Chișinău.
 În așa mod vizitele eminescologilor, traducătorilor din alte părți ale lumii s-au conectat cu Chișinăul punând baza unei colecții reprezentative de documente cu autograf.
Autografele ne pot spune foarte multe lucruri interesante! Autografele constituie o istorie aparte în fapte și cuvinte.
Cele peste 1100 de documente cu autografe reprezintă o valoare indiscutabilă atât pentru CAIE cât și pentru Chișinău.
Vă aducem ca exemplu doar unele din aceste personalități care au fost în vizită, unele documente cu dedicații și impresii despre vizita la Chișinău: