7 oct. 2014

Personalități notorii chișinăuiene

Lansare de carte  În dialog cu Mihai Cimpoi: „Sunt un om de cultură devenit un destin” de Aliona GRATI

Marţi, 30 septembrie, la ora 14.00, în Sala mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a avut  loc lansarea celui mai recent titlu semnat de Aliona Grati, În dialog cu Mihai Cimpoi: „Sunt un om de cultură devenit un destin”, Editura „Prut Internaţional”, carte ce ne dezvăluie profilul multiplu al acad. Mihai Cimpoi. 
La eveniment au fost prezenţi numeroşi oameni de cultură, interesaţi de opera cunoscutului critic şi istoric literar.
Lansarea a fost moderată de dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al ASM, care a vorbit despre importanţa apariţiei acestei cărţi în literatura românească.
Ion Guceac, m.c. al ASM, a transmis un mesaj de felicitare din partea acad. Gheorghe Duca.
Acad. Valeriu Matei a afirmat că apariţia acestei cărţi de dialoguri este un adevărat eveniment. Importanţa ei consistă în faptul că intervievatul este o mare personalitate care are ce spune. Este, de fapt, o monografie dedicată personalităţii şi creaţiei acad. Mihai Cimpoi. Aliona Grati a dat dovadă de o mare abilitate în formularea întrebărilor reuşind, astfel, să scoată la iveală lucruri care nu ne erau cunoscute si care nu a fost spuse până acum.
Prof. Theodor Codreanu a reiterat importanţa evenimentului, afirmând că pentru a scrie o astfel de carte trebuie să cunoşti foarte bine personalitatea celui “interogat”. Aliona Grati demonstreaza că are această calitate. Domnia sa a spus că această specie literară a convorbirilor este foarte veche şi foarte bogată în literatura română. Condiţia de bază a acestei specii este ca intervievatul să fie un punct de referinţă în cultura naţională. Dumnealui s-a referit şi la structura lucrării, aceasta fiind alcătuită din 20 de convorbiri foarte interesante, multe dintre ele fiind hotărâtoare în cunoaşterea criticului. Prin intermediul acestor dialoguri descoperim şi vocaţia de epigramist a acad. Mihai Cimpoi. Prof. Codreanu a remarcat simţul estetic al academicianului şi, nu în ultimul rând, talentul său de narator.
Dr hab. Alexandru Burlacu a declarat că volumul se constituie dintr-o suită de micro-eseuri, confesiuni etc, care ne înfăţişează un mare om de cultură. Aliona Grati a avut curajul de a formula întrebări foarte provocatoare şi, astfel, noi, cititorii, avem doar de câştigat.
În final, acad. Mihai Cimpoi a ţinut să sublinieze faptul că această carte este una de dialoguri şi nu de interviuri. Dânsul a argumentat această afirmaţie prin explicarea celor doi termeni. Dialogul, spre deosebire de interviu, impune o mai mare implicare a celui care adresează întrebările. În acest context, i-a mulţumit autoarei pentru implicarea maximă în dialog. 
 Sursa:  www.asm.md/