26 nov. 2014

Bibliografia un mijloc de informare rapidă şi completă

Tradiţional Ziua Bibliografiei la Centrul Academic Eminescu a demarat cu succes la 26 noiemrbrie. Preventiv la sediul CAIE dar şi în liceele cu care colaborăm au fost amplasate avize cu conţinutul programului: „Doriţi să fiţi informat??? Vă invităm să participaţi la 26 noiembrie 2014 la ZIUA BIBLIOGRAFIEI”. În acestă zi deosebită  i-am avut invitaţi pe elevii de la LT „Liviu Rebreanu”, „Mircea cel Bătrân”, „Vasile Alecsandri”. Colaboratorii noştri au fost foarte bine mobilizaţi şi au contribuit la realizarea programului zilei. Utilizatorii au fost iniţiaţi în domeniul bibligrafiei ca ştiinţă, în arsenalul de ediţii de referinţă şi bibliografice tipărite, dar şi on-line.
Publicul a fost receptiv şi foarte cointeresat de tematica informaţiei promovate în această zi. Mai întâi de toate prezentând revista bibliografică „BIBLIOGRAFIA MIHAI EMINESCU – ghid în universul documentar eminescian” pentru elevii de la LT „Mircea cel Bătrân” le-am demonstrat elevilor cât de utilă poate fi bibliografia ca instrument de lucru şi în acelaşi timp ca un omagiu adus poetului, fiindcă aceste bibliografii despre marele Eminescu cuprind consemnări şi recenzii la opera poetului, articole omagiale şi metodice, interviuri cu traducătorii din opera eminesciană. Vorbind despre publicaţiile BM „B. P. Hasdeu” a fost remarcat faptul despre diversitatea tipurilor de lucrări bibliografice editate cum ar fi: biobibliografiile, bibliografiile-cataloage, bibliografiile monografice, selective. Dar mai ales despre biobibliografiile consacrate unor scriitori, savanţi, actori, bibliologi şi altor personalităţi chişinăuiene. Elevilor le-au fost prezentate un set de biobibliografii publicate în ultimii ani şi menţionate cu diverse premii la Concursul Naţional „Cele mai reuşite lucrări în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării”. Despre colecţia impunătoare de cărţi cu autografe (peste 1400 ex.), care este rezultatul eforturilor de colaborare profesională, culturală, comunitară a bibliotecii le-a vorbit dna Chirilă Maria invitaţilor noştri. Eleviii de la LT „Liviu Rebreanu” şi „Mircea cel Bătrân” au participat la dezlegarea unui test intelectual „ Ce ne spun imaginile?”, care i-a captivat mult.

Pe parcursul zilei a fost prezentat site-ul BM „B. P. Hasdeu” ca instrument de informare, s-a vorbit despre blogul „Chişinău – oraşul meu”, despre avantajul unui blog şi modalităţile de căutare a informaţiei solicitate. Cititorii au fost familiarizaţi cu blogurile care sunt administrate de echipa CAIE, s-a făcut o trecere în revistă despre prezenţa filialei pe reţele de socializare. Tot la Ziua Bibliografiei elevii au fost instruiţi cum să utilizeze OPAC-ul în noua versiune a catalogului de documente a BM „B. P. Hasdeu”, au aflat cum pot găsi documentele de care au nevoie, le-au fost enumerate avantajele folosirii unui astfel sistem on-line de identificare şi rezervare a cărţilor.
În această zi am avut şi un invitat special - Andrei Burac, scriitor, dramaturg, eseist, om de o vastă cultură.
Biobibliografia consacrată dl. A. Burac a fost punctul de pornire în dialogul iniţiat de noi, avându-i invitaţi pe scriitor şi liceenii de la LT "Vasile Alecsandri". Despre acest dialog vom relata în alte materiale.
Sperăm, că desfăşurarea activităţilor menţionate au contribuit la perfecţionarea culturii informaţionale şi consolidarea cunoştinţelor bibliografice a utilizatorului.
V. Sârbu, şef oficiu