12 nov. 2014

Eminescu peste nemărginirea timpului...

Astăzi, un grup de elevi de la LT Mircea cel Bătrân, ghidați de profesoarele de limba și literatura română Dascal Angela, director adjunct și Apolonic Olga, au venit în ospeție la Centrul Academic Eminescu la o activitate cu genericul: Eminescu peste nemărginirea timpului.... În cadrul căreia elevilor le-a fost prezentat filmul Luceafărul, scenografie și regie Emil Loteanu. Pe parcurs dna Larisa Arseni le-a vorbit despre personalitatea dlui Emil Loteanu care la 6 noiembrie ar fi împlinit 76 de ani și alți actori cum ar fi Vasile Zubcu-Codreanu, Valeriu Cupcea, Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Eugen Doga, Nicolae Sulac, și alți actori din distribuția filmului. Elevii au rămas foarte impesionați de cele văzute și auzite. Iată câteva impresii lăsate în cartea de onoare a CAIE :
  • Vizionând acest film, am avut impresia, că Mihai Eminescu a iubit să hoinărească prin păduri și să culeagă de la păstori folclor;
  • Din filmul Luceafărul, am înțeles că cutreera mai mult decât ședea, iar cele văzute și auzite le evoca în poeme;
  • Am rămas plăcut surprinsă, vizionând filmul Luceafărul, o producție extraordinară în care pătrunzi cu ușurință...;
  • Vizionând filmul Luceafărul am trăit alături de poet lumea frumoasă a copilăriei;
  • M-a impresionat mult acest film prin acțiunile și simplitatea limbajului...
  • Mulțumesc Centrului Academic Eminescu pentru acest moment plăcut care mi l-a dăruit;
  • M-a impresionat mult filmul, deoarece exprimă sentimentele și trăirile poetului Mihai Eminescu...
Iar profesoara, dna Apolonic Olga ne- a relatat următoarele: În „miez de brumar„ am avut fericirea de a parcurge pas cu pas, vers cu vers, viața Titanului literaturii române – Mihai Eminescu. Vizionând filmul Luceafărul (reg. Emil Loteanu) am trăit alături de poet lumea frumoasă a copilăriei plină de doină, natură, codru, pitoresc și ieșirea „în câmp, adică viața crudă și necruțătoare a poetului, care asemenea gândului purtat de dor„ a trecut prin lumea noastră mică, lăsând în urma sa care este un „cap de coloană„ (Eugen Lovinescu). Mulțumim din suflet doamnelor de la Centrul Academic Internațional Eminescu care de fiecare dată ne aduc în suflete lumina miraculoasă a cărților și a literaturii.
După vizionarea filmului dna Maria Chirilă a prezentat câteva cărți recent donate bibliotecii despre personalitatea poetului național Mihai Eminescu.
Enumerăm câteva:
Crăciun, Victor. Mihai Eminescu: O imagine totală a omului și operei la 125 de ani de nemurire (1889-2014) / Victor Crăciun – Craiova, 2014. – 256 p.
Baciu, Gheorghe. Viziuni asupra vieții și morții poeților martiri Eminescu, Mateevici, Vieru / Gheorghe Baciu – Chișinău, 2014. – 286 p.
Horvat, Săluc. Mihai Eminescu : în critică actuală / Săluc Horvat – Iași, 2014. – 160 p.

Streinu, Vladimir. Studii și articole despre Mihai Eminescu / Vladimir Streinu – Târgoviște, 2014. – 250 p.

Centrul Academic Eminescu deţine un valoros fond eminecian, care este la dispoziţia cititorilor. 
Vă aşteptăm, să faceţi cunoştinţă cu tainele universului eminescian.

Publicat: V. S.