1 dec. 2014

Dialogul dintre generații s-a produs

(Mărturisirile lui Andrei Burac după întâlnirea cu tinerii de la LT Vasile Alecsandri la CAIE).
  • 26 noiembrie                      

   Și în zorii acestei zile am lăsat în pat oboseala de ieri.
   Ieșit din casă, aud cum în cerul de deasupra mea zboară un avion și de data aceasta mă întreb: oare a cărei Puteri o fi fiind acest avion? 
    Ajuns la masa de scris, îmi consult agenda zilei. În afară de cele meditateși poate scrise, în a doua jumătate a zilei voi avea la Botanica două întîlniri cu liceenii, clasele superioare.
     În transport, pe drum m-am gîndit și la prăpastia dintre generații ca o primejdie și pentru unii și pentru alții.
    În ambele întîlniri m-am convins că eram așteptat.
    În dialogul nostru am vorbit despre multe, dar și despre literatura care se scrie astăzi, acum, dar și pînă la noi și despre aceea cum și cît de mult se citește astăzi. 
    Le-am vorbit tinerilor că dacă vom cunoaște în amănunte trecutul nostru, atunci vom putea creea un adevărat viitor în care și ei – tinerii de astăzi vor putea duce  o viață mult mai bună decît am avut-o eu, noi.
     Am discutat și despre cunoștințele pe care o putem prelua din cărțile vechi, foarte vechi și cele noi, pentru a supraviețui și în calitate de intelectuali.
     La despărțire am înțeles că, în felul lor de a gîndi ei mă văd ca pe un scriitor neobișnuit pentru tinerii de astăzi, fiindcă în literatură am venit pe o cale cu totul neobișnuită, cu studii și o practică destul de lungă în calitate de medic. 
  • 27 noiembrie                       

      Și astăzi, amintindu-mi de ochii tinerilor de ieri, m-am gîndit mult la miracolul întîlnirilor cu tineretul de la biblioteca „Ștefan cel Mare” și „Centrul Academic Mihai Eminescu”. Poate și din acest motiv, eu niciodată nu pot neglija aceste dialoguri, aceste discuții. Și acolo, la aceste întîlniri, eu cred că anume cărțile îl învață pe om știința trecerii prin viață.
     Se mai spune că această generație a tinerilor de astăzi are o energie suptă de Internet în jocuri ideotizante la computer. Că generația are ochi de gheață cînd se întîmplă să intre și în Bibliotecă – în cea mai frumoasă pagină a lumii, în Universul pe care alții îl numesc Bibliotecă.
     Fiindcă de cînd e lumea  se spune că cea mai importantă moștenire lăsată urmașilor este dragostea și respectul pentru carte. 
     Vai... Misterul procesului de creație...
     Scriitorul în cărțile sale de talent domină prin scris toate nenorocirile care se întîmplă cu dînsul, dar și cu acel pe care le citește în acele cărți.
     Într-o carte bună, scrisă cu talent omul poate descoperi pe lîngă multe altele și miracolul forței cuvîntului. 
     Peste tot, în stradă, în transport, în oficii, în familie astăzi, toată lumea are o singură temă de discuții: alegerile parlamentare care se apropie. Certuri pe această temă se întîmplă nu numai în colective, între prieteni, dar și în familii.