2 dec. 2014

Mihai Ștefan Poiată - făuritor de caractere

La 27 noiembrie la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi”, în cadrul Programului „Chișinăul citește o carte” s-a organizat o  conferința literară de totalizare pe maginea cărții de proză scurtă contemporană „Voiaj de nuntă în trei” semnată de Mihai Ștefan Poiată.Au participat toate filialele BM „B. P. Hasdeu”. Au fost exprimate diverse opinii, comentarii, impresii. Unii elevi au prezentat scenete în baza unor întâmplări, acțiuni ale personajelor. Așa elevii din Sângera au înscenat momentul înțelegerii de nuntă între cuscrii și nănași. Un moment , de altfel hazliu, dar și trist deoarece scoate în evidență mentalitatea moldoveanului de a face o nuntă ca la nimeni, chiar dacă îl va costa întreaga avere și va plăti datoriile pînă la sfârșitul vieții.Alte grupuri de evevi au scos în evidență prin înscenările lor relațiile părinți-copii, conflictele dintre generații, pierderea unor tradiții și obiceiuri, diferența dintre oraș și sat, aspirații dintre nou și vechi În general toți participanții au rămas impresionați de roman, de limbajul usual, pe alocuri cu rusisme, dar accesibil tuturor. Copii au urat autorului inspirație, prosperitate și încă multe cărți interesante și pline de realitate.
Cititorii CAIE și-au expus impresiile în urma lecturării acestei cărți. Vă propunem câteva din ele:
Gumeniță Gabriela, eleva cl. A IX-a „A”
Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”
  •  „Voiaj de nuntă în trei” este o operă literară care plasează accent pe dragostea adevărată și ne atrage atenția asupra evenimentelor ce se petrec în diferite locuri. Opera dată ne ajută să înțelegem ce este viața în realitate și ne dezvăluie secretele în luarea unor decizii corecte. Evenimentele ce sunt prezentate în operă ne redau moment de bucurie, tristețe și îngrijorare. Eu cred că autorul a plasat romanului titlul „Voiaj de nuntă în trei”, deoarece la sfîrșit Veronica și Mircea au un copil, iar astfel cei trei fac voiajul de nuntă împreună. Opera m-a impresionat prin pasajele în care Mircea încearcă să ajungă la Veronica în cameră, cu orice preț. Am rămas uimită de caracterul personajului principal care nu se lasă bătut și, mereu, dorea să-și reia locul în inima Veronicăi, să o recucerească. Aș recomanda cartea tuturor adolescenților deoarece este o operă în care găsim răspunsuri la multe îtrebări. De asemenea am pătruns în lumea de vis a tinerilor care ne-au prezentat o lecție despre sufletele zbuciumate a două ființe rătăcite în această viață.
Crăciun Dariana, eleva clasei a IX -a „A"
Liceul Teoretic "Mircea cel Bătrân"
  • Opera "Voiaj de nuntă în trei" de Mihai Ştefan Poiată m-a impresionat prin firul narativ ce evidenţiază sentimentele celor doi tineri îndrăgostiţi care îşi ascund relația de părinţi şi rude. La scurt timp după căsătoria secretă în relaţia lor a intervenit rutina, plictiseala şi fel de fel de certuri, acestea ducând la o pauză totală în relaţie. Totodată sunt redate şi expuse tradiţiile şi calităţile neamului nostru. Am fost surprinsă de limbajul romanului, care-ţi provoacă zâmbetul în anumite situaţii descrise. La un moment dat acestea provocând şi un mic haz. Momentele fascinante au fost discuţiile intime dintre Mircea şi Veronica, pentru că din acest unghi se vede cum stăteau lucrurile între ei. A fost un moment în care am lăcrimat: când Veronica îl găseşte pe Mircea lângă un butuc, întins cu faţa în jos, alături de cămaşa aşternută la umbră în câmp. Ea vede urme de ierburi imprimate adânc pe spatele lui şi bulgări de ţărână înfipţi în piele. Îi desprinde şi uitându-se la el ca la un străin  izbucnește în plâns. Pe parcursul romanului m-a impresionat atitudinea lui Mircea faţă de postura în care se afla acesta de a-i recăpăta inima soţiei lui în faţa noului cuceritor al Veronicăi - Todiraş. Sunt mulţumită de cele citite, chiar în timpul lecturii am fost uşor surprinsă de acţiunile personajelor şi am trăit alături de ei diverse sentimente. Am rămas cu impresii bune despre autor şi creaţia lui. Pot recomanda acest roman tuturor colegilor mei şi altor persoane interesate de tainele ce dăinuie pe paginile cărții.
Cojuhari Doina, eleva clasei a X-a  „B"
Liceul Teoretic "Mircea cel Bătrân"
  • Opera este sufletul scriitorului ce ne îndeamnă să gustăm din frumuseţea acesteia. Toată căldura din interiorul ei este transmisă cititorului şi primită cu cea mai mare plăcere. Fiecare dintre noi gândeşte diferit şi pătrunde în lumea misterioasă a scriitorului pentru a-l descoperi. Opera lui Mihai Ştefan Poiată evidenţiază o poveste actuală. Personajele sunt Mircea şi Veronica care erau îndrăgostiţi şi au simţit durerea care de fapt era o plăcere. Toate problemele, eşecurile, neânţelegerile cu care ei sau ciocnit, a fost o lecţie oferită de viaţă. Între părinţii lor mereu plutea duşmănia care până la urmă au lăsat ambiţiile şi au organizat o nuntă mare, frumoasă ca la nimeni. În final toţi erau fericiţi. Copilul care urma să se nască i-a unit. Dragostea adevărată există. Ma impresionat limbajul care la folosit scriitorul. Iubirea este hrana sufletului şi pentru a nu simţi durerea sabiei înfipte trebuie să luptăm până la urmă pentru a nu distruge visul ce e asemeni vântului care pusteieşte grădinile. Opera m-a plasat într-o lume deosebită, am suferit împreună cu personajele evidenţiate. Este o interpretare deosebită a realităţii de după geam.
Cojocaru Adriana, eleva clasei a X- „A”
 Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”
  • Opera lui Mihai Ştefan Poiată este o oglinda a realităţii. Peronajele întâlnite în proză relevă probleme şi situaţii dintr-o dragoste contemporană. Pasiunea dintre Mircea şi Veronica se pierde din cauze neclare, avînd ambii un caracter total distinct. Destinul lor fiind împiedicat şi de situaţii familiale nefavorabile, întrucât părinţii lor erau mereu într-o întrecere şi invidie reciprocă. Dorinţa nestăpînită a Veronicăi de a fi mireasă a fost un ultim motiv ca cei doi să se despartă, plecând pentru început ambii la casa părintească. Aceasta pauză a rezumat conflictul dintre părinţi şi lipsa dragostei lor. În următoarele pagini în viaţa Veronicăi mai apar câteva personaje care l-ar înlocui pe Mircea şi care ar putea fi acceptate de tatăl ei. În viziunea mea acei doi îndrăgostiţi ar fi schiţa unei perechi ideale, deoarece sentimentul dragostei şi puterea pasiunii au  putut face faţă obstacolelor ce apăreau mereu între ei. Iubirea adevărată înfruntă lumea, e generoasă şi mîndră. Până a se vedea mire şi mireasă şi până ca ei să primească binecuvântarea părinţilor, amorul lor a luptat destul. Este un exemplu actual sugerat tinerilor ce sunt în perioada sensibilă a vieţii. Astfel de scrieri orientează cititorul să pătrundă în adâncul necunoscut al sensului cuvântului, mesager al conţinuturilor fascinate.
V. Sârbu, şef oficiu