25 mai 2015

Din dor şi drag de Eminescu

Astăzi am fost vizitaţi de către  doamna Tatiana Nual originară din Republica Moldova dar stabilită de mai mulţi ani în S.U.A., Florida, care a  dăruit Centrului Academic Eminescu o monedă inedită. Monedă emisă în anul 1989 de către fosta URSS şi pusă în circulaţie pe 26 decembrie pentru comemorarea centenarului morţii poetului nostru naţional - MIHAI EMINESCU (anul 1989 a fost proclamat  Anul Internaţional Eminescu de către UNESCO). Moneda este una rară şi puţin cunoscută în spaţiul românesc.  A fost bătută la monetăria din Leningrad - azi Sankt-Petersburg. Tirajul a fost de 2 milioane de monede, din care 200.000 de calitate mai bună. Designer: A.V. Baklanov; gravor: I.S. Komşilov.
Efigia poetului de pe revers s-a realizat după imaginea ultracunoscută a lui Eminescu bazată pe fotografia făcută de la Praga în tinereţe.
Doamnei i-a fost prezentată colecţia de traduceri eminesciene pe care le deţinem, reţinându-i atenţia cartea In Celebration of Mihai Eminescu, traducere de Brenda Walker şi Horia Florin Popescu, publicată de editura Forest Books, Londra 1990. Doamnei i-a plăcut mult traducerea autoarei, a renumitului poem Luceafărul spunând că a fost tradus în limba engleză extraordinar. Îi mulţumim mult pentru donaţie dnei Nual şi o mai aşteptăm la noi să studieze fondul nostru de carte.
Publicat: Pleşca M.

31 mm diametru, 12.8 g, aliaj cupru-nichel
de culoare albă, margine netedă

Gravat pe muchie:
ODIN RUBLI (în ruseşte, de două ori) 
Avers: stema Uniunii Sovietice, URSS,
1 RUBLI, anul 1989
Revers: chipul lui Eminescu, semnătura poetului,
 anii 1850 şi 1889 şi legenda MIHAIL EMINESCU (cu chirilice)


Tiraj: 1.800.000 de piese
+ 200.000 proof