20 mai 2015

SĂ-L CUNOAȘTEM PE EMINESCU – ROMÂN – EUROPEAN – UNIVERSAL

Elena DABIJA,
director, Filiala CAI Eminescu

A-l cunoaşte mai bine pe Eminescu noi înşine
şi a-l face mai bine cunoscut întregii lumi.
(Constantin Noica)
            Constantin Noica în gândurile sale despre „omul deplin al culturii românești” ne mărturisește la vremea lui: Eminescu a venit cu mâna plină înaintea neființei. Rătacit, nemângâet, ca un suflet fară parte, exact așa cum spunea omul Renașterii despre om cum că e ființa ce n-are partea ei, poetul nostru și-a primit lotul, trăind pe masura acestuia, în marginile, ba chiar în nemarginile lui... Darul ce ni s-a făcut prin Eminescu? A apărut în lumea noastră un om care-a înțeles să fie om deplin. Cineva care n-a vroit să fie al doilea.”
            Eminescu merită să fie cunoscut de noi în integritate, dar și să-l facem cunoscut lumii. Studenții de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, ghidați de Marcel Bâlici, profesorul de literatură română, au venit în vizită la Centrul Academic Internațional Eminescu „pentru a-l cunoaște mai bine pe Eminescu”. Este deja o tradiție când studenții din alte țări, care studiază în Modova, vin la Centrul Academic Internațional Eminescu pentru a face cunoștință cu fondul de documente, pentru a viziona filme, a cunoaște Manuscrisele Eminescu, a citi din opera eminesciană în limba țării de unde provine.
            Vizitatorii noștri Dalya Nikoukou, Danielle Sambo, John Malanga, Sejo Apele, Rostand Tsenza; Beni-Ulrich, originari din Republica Democrată Kongo, deși sunt la cursul pregătitor de studiere a limbii române la ULIM, ne-au demonstrat că posedă deja limba română cu ajutorul căruia pot comunica, cunosc biografia și opera lui Mihai Eminescu.

            Discuția noastră a fost axată pe: biografia poetului, traducerile în alte limbi, oaspeții care au venit pe parcursul a 15 ani de activitate, cărțile cu autografe, chipul Poetului în arte, activitățile de promovare, noile apariții editoriale. Interesul lor a fost uimitor, au citit poezii în limbile română și franceză: Și dacă; O rămâi; Lacul. Sarcina profesorului a fost: să facă o analiză a acestor poezii, să exprime ce au înțeles, care este mesajul și tema. Astfel fiecare din ei au mărturisit și au comentat fiecare strofă. Apoi le-a propus să spună titluri ale poeziilor eminesciene, și ei au enumerat foarte multe, spre mirarea noastră.
            O altă sarcină a fost să aleagă la dorință o carte și să-i facă o prezentare bibliografică și alegerea a fost următoarea: Ioniță, Nicolae. Mihai Eminescu în grafica mondială; Eminescu, Mihai. Poezii=Poésies; Mihai Eminescu. Viața; Dorian, Gellu, Iordache, Mihail. Pașii poetului; Poeme=Poèmes; Antologie de la creation poetigue de Mihai Eminescu; Popa, Iulius. Medalii Eminescu în Moldova și în alte țări. Studenții au studiat și au prezentat excelent fiecare carte, astfel eu i-am încurajat, menționând: „MIhai Eminescu a fost bibliotecar, dar și voi ați demonstrat că puteți fi bibliotecari.”
            Am audiat un recital muzical în limba franceză a piesei De ce nu-mi vii=Tu ne viens pas, pouqoi, pourquoi? în interpretarea Lenuței Burghilă, melodia ne-a ademenit și la dans. Precizez: în premieră absolută am dansat în interpretarea melodiei pe versurile lui Mihai Eminescu cu un cavaler din Republica Democrată Congo pe nume John Malanga.
            În Cartea de onoare oaspeții au menționat: „M-am simțit foarte bine în vizită la Centrul Eminescu. Toate doamnele care lucrează aici sunt foarte frumoase și amabile”, „M-am simțit foarte bine de vizita la Centrul Eminescu. Am învățat multe informație în puțin timp”, „Mi-a plăcut Centru pentru că este foarte interesant și foarte bogat în cărțile lui Mihai Eminescu”.
            Bucuroși că au devenit utilizatorii și posesorii unui card nominal au promis să ne mai viziteze, iar pozele vor fi o amintire pentru ei.
            Constantin Noica scria: „Neființa aduce totuși odihna. Eminescu, neodihna. Nu ne putem odihni în el. Intreg evantaiul lui de deschideri către lume si cultură se strânge pentru noi într-o inima, care bate.”
            Eu mărturisesc zi de zi: „Echipa Centrului Academic Internațional Eminescu nu are timp pentru odihnă!”