8 dec. 2015

SANDRI ION ȘCUREA - 80 de ani de la naștere

Centrul Academic Eminescu și-a propus să organizeze un ciclu de activități despre și cu personalități ale neamului. Drept dovadă, omagierea marelui actor de teatru și cinema Sandri Ion ȘCUREA, care ar fi împlinit 80 e ani de la naștere. Invitatul de onoare a fost Ion UNGUREANU, actor de teatru și cinema, regizor, cadru didactic, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Cavaler al Ordinului Republicii etc. Au venit la această întâlnire de suflet elevii claselor a X-XII-a de la LT „Nicolae Iorga”, însoțiți de doamna bibliotecară Eugenia Stamatin, membrii cercului dramatic de la LT „Liviu Rebreanu” și eleviii LT „Elena Alistar”, clasa teatrală, însoțiți de profesoara de arta vorbirii doamna Lucia GALAC și doamna Didina BÎSTRIȚCHI, profesoară de georgafie.
După prezentarea expoziției de carte PERSONALITĂȚI NOTORII ALE NEAMULUI, am făcut o incursiune în biografia lui Sandri Ion ȘCUREA, i-am oferit cuvântul domnului Ion UNGUREANU,care le-a povestit despre istoria teatrului LUCEAFĂRUL și fructuoasa colaborare cu Sandri Ion ȘCUREA și alți actori cu nume sonore din lumea teatrului. A mai punctat și momentul rezistenței genocidului cultural la care a fost supus în perioada sovietică și încă multe alte lucruri interesante și emoționante din viața lui. Cu câteva exerciții și frământări de limbă într-o antrenare interactivă a venit doamna Lucia GALAC.
Eleviii liceului „Elena Alistar” au prezentat un fragment din piesa STEAUA FĂRĂ NUME de Mihai SEBASTIAN. Domnul Ion Ungureanu le-a mărturisit elevilor că STEAU FĂRĂ NUME a fost primul spectacol montat la teatrul LUCEAFĂRUL, jucat doar de 12 ori și apoi interzis. Le-a mulțumit tinerilor, i-a îndemnat să citească, să-și urmeze visele tinereții, neapărat să meargă la teatru, să-și cunoască istoria neamului și personalitățile lui. A fost o întâlnire cu adevărat de suflet și pentru suflet.

Larisa Arseni. Colaboratoare la CAIE.
Maestru în artă.