22 ian. 2016

"Editorialele istoriei. Din publicistica jurnalistului MIHAI EMINESCU"

            22 ianuarie, o zi de iarnă frumoasă, o zi în care cărțile își spun cuvântul. Iar la Centrul Academic Internaţional Eminescu mereu predomină aerul de cultură, literatură și multă poezie, EMINESCU.
            Astăzi s-au finisat sărbătorile de omagiere a Celui mai drag poet al Neamului Românesc de pretutindeni MIHAI EMINESCU. Totul s-a produs sub forma unei conferințe, având genericul "Editorialele istoriei. Din publicistica jurnalistului MIHAI EMINESCU", unde au participat elevii claselor a XI-a de la Liceul Teoretic "Mircea Eliade", însoţiţi de profesoara de limba şi literatura română, doamna Diana SENIC, bibliotecara liceului, doamna Nina NEGRU; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", împreună cu profesoara de limba franceză, doamna Iulia ATANASOV şi cei de la Liceul Teoretic "Mircea cel Bătrân", îndrumaţi de profesoara de limba şi literatura română, doamna Angela DASCĂL.
            Oaspetele de onoare, actorul de teatru şi cinema, regizorul, ex. Ministrul Culturii şi Cultelor din Moldova, Deputat în primul Parlament, etc, Personalitate notorie şi completă a culturii naţionale româneşti, domnul ION UNGUREANU. După ce am ascultat "SCRISOAREA III" în interpretarea dumnealui, am discutat pe margiinea CD-ului "Editorialele istoriei...". Domnul Ungureanu le-a povestit liceenilor cum a lucrat la acest disc, care inserează mai multe articole scrise de Mihai Eminescu despre BASARABIA. Despre actualitatea unor concepţii politice. Despre faptul că Eminescu a fost un vizionar nu numai în publicistică, dar şi în întreaga operă.
            Desigur că nu putea să plece oaspetele drag Ion UNGUREANU, fără să ne lase autografe în cartea de onoare și fără să facă un dar generos pentru Biblioteca Liceului.
            A fost o adevărată lecţie de literatură politică, de demnitate şi dragoste de neam şi ţară.
 L-am aplaudat îndelung, urându-i încă mulţi ani şi multe întâlniri cu tinerii, pentru că are ce le spune.