18 mar. 2016

SĂ LAŞI O URMĂ PE PĂMÂNT...


       
 Promovarea şi valorificarea patrimoniului naţional este unul din crezurile Centrului Academic Internaţional Eminescu. Întâlnirile cu personalităţi deosebite ale neamului pentru tineri şi adolescenţi sunt extrem de benefice. Cu regret ei astăzi mai puţin merg la teatru, în sălile de spectacole, lansări de carte, întâlniri cu poeţi şi scriitori. Zilele acestea am avut-o ca oaspete pe Veta Ghimpu-Munteanu, redactor-prezentator în redacţia muzică la Radio Moldova. Născută în Sudul Basarabiei, comuna Paicu, raionul Cahul, după absolvirea şcolii din satul de baştină, se înscrie la Institutul de arte Gavriil Muzicescu, clasa de regie şi actorie a profesorului Veniamin Apostol. Cu toate că a studiat regie şi actorie, Veta Ghimpu-Munteanu, de mai mulţi ani, interpretează în scenă şi promovează la radio, folclorul muzical românesc. De-a lungul carierei sale, a realizat  peste 500 de emisiuni de folclor, precum şi peste 50 de portrete şi interviuri cu interpreţi de muzică populară şi uşoară de pe ambele maluri ale Prutului. Este protagonistă a două filme muzicale televizate: De cine dorul se leagă şi Portret muzical, unde s-a produs în postura de interpretă de cântec etno-pop. A înregistrat patru CD-uri: De cine dorul se leagă (muzică etno şi populară), Sus, la-naltul cerului (colinde şi cântece pascale), Fir-ai, dorule, nebun (muzică etno), Mai lin, dorule, mai lin (muzică populară). Pe lângă sutele de emisiuni, interviuri cu interpreţi, muzicieni şi alţi oameni de creaţie, este şi autoarea a două monografii: monografia satului natal Paicu - un sat din Lunca Prutului de Jos şi monografia Ansamblului etnofolcloric Tălăncuţa, iar ca interpretă a înregistrat în fondurile radio mai mult de 60 de creaţii. Deţine titlul onorific de Maestru în artă.

            Providenţa a prescris, ca Veta Ghimpu Munteanu să-şi unească destinul cu Simion Ghimpu, scriitor şi poet liric, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a lăsat în urma sa mai multe titluri de carte şi care a ajutat-o să se îmbogăţească spiritual, contribuind la formarea ei ca personalitate, graţie anturajului în care trăia. În 2010 a adunat o carte despre creaţia lui Simion Ghimpu - Destin între destine. În acelaşi an, printr-o decizie a fratelui şi surorilor sale a donat casa părintescă pentru prima biserică din sat.
            În ultimii ani de viaţă a domnului Simion Ghimpu, i-a editat trei cărţi: romanul autobiografic Viaţa pe muchie de cuţit, o culegere de versuri pentru copii Ia să-mi spui tu, spui şi una de nuvele umoristice  Jeep-ul şi Sănea de la Coloniţa. Tot în acea perioadă adună cele mai frumoase cântece pe versurile lui - 40 de piese, pe un CD, iar la un an de la plecarea în nefiinţă a editat cartea Mă strigă cuvintele, care inserează texte cu note muzicale, plus poezia postumă. A fost un poet liric şi a compus texte pentru circa 100 de cântece, colaborând cu mai mulţi compozitori: Eugen Doga, Ion Aldea-Teodorovici, Mihai Dolgan şi alţii. Cântecele lui au fost şi mai sunt interpretate de cei mai buni cântăreţi din Moldova. Doamna Veta Ghimpu-Munteanu a menţionat , că tot ce face face cu dragoste şi pasiune, de drag de cântec şi de lume.
    
         Elevii de la Liceul Republican cu profil sportiv, însoţiţi de educatoarea liceului, doamna Elizaveta Caraman şi elevii de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, ghidaţi de profesoara de fizică, doamna Elena Sîrbu şi neobosita bibliotecară a liceului, doamna Aculina Golovatenco, au fost în postura de public. În cadrul întâlnirii au auzit multă informaţie despre personalităţi notorii din Moldova, după ce le-a fost prezentată expoziţia cu acelaşi nume, dar şi din povestirile invitatei noastre. Tinerii au rămas impresionaţi şi mulţumiţi, aplaudând-o îndelung. La fine, doamna ne-a adus în dar două CD-uri: Cântece pe versuri de Simion Ghimpu şi Sus la-naltul cerului şi două cărţi pentru copii Ghici, ce-s?; Ia să-mi spui tu, spui. În cartea de onoare a bibliotecii ne-a lăsat impresiile în urma acestei întâlniri: În zilele noastre, când tot mai greu şi mai greu poţi cointeresa un tânăr să citească o carte, slavă Dumneavoastră, celor care ştiţi să organizaţi întâlniri cu tineri şi adolescenţi, astfel făcându-i să se simtă mândri de sorgintea lor şi-i provocaţi să răsfoiască şi chiar să citească cartea... Întâlnirea de astăzi,  m-a readus în tinereţea mea, acum 40 de ani, când la rându-mi, ca cititor am asistat la o astfel de întâlnire cu compozitorul Dumitru Gheorghiţă şi cântăreaţa Liuba Bujor (astăzi şi scriitoare), întâlnire ce m-a marcat profesional. Sper că şi tinerii de astăzi cu care am conversat să-şi amintească peste ani de această întâlnire. Mulţumim doamnei Larisa Arseni pentru organizarea acestei întâlniri, care sunt ca nişte lumânări aprinse în lăcaşul ce poartă numele lui Mihai Eminescu. Trebuie să menţionăm că a fost o lecţie interactivă, interesantă şi cognitivă, cu adevărat un dialog intergeneraţional.
Larisa Arseni. Colaboratoare CAIE.
Maestru în artă.