15 apr. 2016

CHIŞINĂUL DE ALTĂDATĂ


CHIȘINĂU – 580 DE ANI DE LA PRIMA TESTARE DOCUMENTARĂ
            Păşim cu îndrăzneală în fiecare zi pe străzile capitalei, aruncăm privirea pe fiecare clădire înstarită şi ajungem să ne punem întrebarea: „Ce istorie ascunde?
Desigur că istorie impresionantă ne prezintă biserica Sfânta Teodora de la Sihla din centru Chişinăului.Astfel, acest lăcaş a fost transformat în muzeu ateist, în perioada sovietică.
            Domnul Ioan Ciuntu, parohul bisericii "Sf. Teodora de la Sihla", a explicat că: "Era un muzeu deschis pentru lumea care venea şi primea lecţii cum să mânuiască arma diavolului. Erau panouri, unele montate chiar în fiare şi beton, altele prinse pe pereţii bisericii".
           Chişinăul păstreză multe alte locuri şi clădiri care ascund istorii uimitoare. Astfel agenţiile de turism, care oferă servicii locale pentru străini sunt de părerea că dacă am pune accent pe astfel de istorioare, am capta atenţia multor turiştilor.

           O altă declaraţie a făcut  directorul unei agenţii de turism, Nelea Motricală: "Anumite istorii, anumite clădiri pot interesa dacă istoria este sau povestea este prezentată corect. Dacă e să vorbim în general Moldova are un potenţial turistic foarte mare, fiind numită ca cea mai puţin păşită de turişti ţară, locui I în Europa şi locul II în lume, de către Lonely planet".

Un lucru sigur este că, locuri şi clădiri cu istorii interesante avem, nu ne rămâne decât să le povestim şi altora despre ele.