20 apr. 2016

UN POET AL VIEȚII


Elena DABIJA,
director CAIEÎn ziua de duminică, 10 aprilie în incinta Centrului Academic Internațional Eminescu, a avut loc o seară comemorativă a unui poet al vieții – a părintelui Vasile Culeș. La întâlnire au venit mulți fii duhovnicești și prieteni ai părintelui Vasile. Au venit membrii Parohiei din Maximovka unde părintele Vasile a trăit ultima vreme a vieții sale. Acest eveniment de comemorare a fost organizat deoarece un an în urmă de Sărbătoarea Buna Vestire (6 aprilie) a trecut la Domnul un adevărat mărturisitor creștin – părintele Vasile Culeș
 La vârsta de 17 ani în 1944 a fost luat la război. După război, Vasile Culeș a dorit să devină preot. De mic copil mama îi citea Evanghelia, dar la biserică el a venit singur. Când a depus actele pentru seminar au început încercările – tatăl său, care era membru al partidului comunist, a fost chemat la comitetul raional. Tatăl a încercat să îl convingă să lase aspirațiile sale tinere, dar Vasile a rămas hotărât. După ce tatăl său s-a dezis de familie, din cauza acestor fapte, Vasile nu l-a mai putut vedea, și se ruga deosebit pentru tatăl său.
Părintele a intrat la seminarul din Odesa, dar pe urmă pentru a pleca de la KGB-ul din Odesa, a trecut la Academia din Leningrad și Moscova. Printre învățătorii lui au fost: părintele Vitalie Borovoi, părintele Ioan Koniuhov și mitropolitul Leonid (Poleakov).
Printre oamenii ce veneau în bisericile din Odesa, unde slujea părintele, era renumitul oftalmolog acad. Vladimir Filatov, savantul astronom monahia Elena Kazimirceak-Polonskaia. Serviciile KGB doreau să facă din părintele Vasile un informator dar nu i-au reușit.Părintele povestea un moment când el era amenințat cu moartea într-un lan de porumb, pentru a deveni colaboraționist, dar el a refuzat. Din această cauză părintele împreună cu familia a fost deseori transferat (de exemplu într-un an de 5 ori).
Părintele a venit la Chișinău în 2001 și a slujit în biserica în cinstea sfântuli Vladimir. După care a trecut în satul Bogdanovka unde el a reconstruit biserica de acolo.
Părintele Vasile s-a remarcat cu darul cuvântului. El se gătea mult timp pentru orice predică ce o spunea de pe amvon. Citea multă literatură, mereu făcând notări și conspecte. .Astfel cuvântul lui era foarte inviorător și ajungea la inima ascultătorilor.
O adevărată mărturisire a vocației creștinilor de fi comunitari era acel fapt că părintele Vasile totdeauna tindea spre comunicare cu toți care veneau la el în biserică. După slujbe erau trapeze creștine unde cei adunați comunicau unul cu altul și cu păstorul lor.
La această întâlnire, organizată de frăția în cinstea sf. Paisie de la Neamț, au fost aduse multe mărturii frumoase din comunicarea lor cu părintele. De asemenea am privit unele înregistrări a întâlnirilor cu părintele Vasile.
Serata a fost cu adevărat un eveniment ce demonstrează cât de luminoasă și roditoare poate fi viața unui creștin indiferent de circumstanțe.VASILII CULEȘ CU REPREZENTANȚII FRĂȚIEI .SFÂNTULUI PAISIE DE LA NEAMȚ, ANUL 2005.