24 mai 2016

KINDERLAND – PLECĂRI MASIVE, SATE APROAPE PUSTIIDiscuţiile, dezbaterile, mesele rotunde, întâlnirile organizate la Centrul Academic Internaţional Eminescu sunt în plină derulare. Programul de lectură Chişinăul
citeşte , instituit de Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu , ajuns la a XIII-a ediţie, ne-a propus spre lectură câteva cărţi. Una din ele este KINDERLAND scrisă de Liliana COROBCA. Cu cât mai mulţi copii o citesc, cu atât mai mult ne convingem că a fost făcută o alegere corectă. KINDERLAND este o carte, care în opinia elevilor trebuie citită, de cei maturi şi apoi de ceilalţi, fiindcă tema şi motivele abordate sunt foarte actuale astăzi în societatea noastră, când cetăţenii, în căutarea unei vieţi mai bune, pleacă masiv din ţară, lăsându-şi copiii şi casele de izbelişte, când problema nu mai este una particulară, ci este o problemă de stat. 
De această dată i-am provocat la discuţie pe elevii claselor a VII-a şi a VIII de  la Liceul Teoretic  Mircea cel Bătrân , însoţiţi de profesoara de limba şi literatura română Olga APOLONIC.  Invitata noastră şi de această dată a fost, Lucia ŢURCANU, doctor în filologie, critic literar, redactor la Editura ARC din Chişinău, Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. 
După o incursiune scurtă în biografia autoarei i-am oferit cuvântul doamnei ŢURCANU. Pentru început copiii au încercat să răspundă la întrebarea: care este deosebirea dintre Amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă şi copilăria descrisă în romanul KINDERLAND? În copilăria lui Nică exista un axis mundi , un univers al copilăriei clar, sigur, ce s-ar întâmpla, bine sau mai puţin bine, copiii vin acasă la mama. În KINDERLAND, lipseşte această axă, copiii sunt debusolaţi, lipsesc părinţii, n-are cine să le arate ce şi cum. Într-un moment Cristina, protagonista romanului, zice că ar fi bine să moară bunica, atunci părinţii vor veni acasă, măcar pentru câteva zile... A fost o discuţie fructuoasă, matură, afectivă, sensibilizantă, tristă chiar, cu multă înţelegere a problemei abordate. Elevii au exprimat părerea de a le recomanda politicienilor, dar şi tinerilor care nu sunt afectaţi de acest fenomen trist din societatea noastră, să citescă acest roman şi să ea o atitudine. Bucură faptul, că toate aceste discuţii-dezbateri sunt de bun augur şi îi îndeamnă pe elevi în primul rând la lectură, dar şi la meditaţie.
Larisa Arseni. Maestru în artă.
Colaboratoare la CAIE