20 iun. 2016

CHIŞINĂUL ASCUNS

Cine nu l-a cunoscut în copilărie – uneori chiar fără să ştie – pe Lică Sainciuc , de fapt, nici nu s-a născut – aşa se glumeşte la Chişinău. Nici o literă de alfabet nu a intrat în mintea mai multor generaţii de copii fără ca, mai întâi, să se regăsească în culoare, în desen, în fascinanta pictură a acestui artist de la Chişinău.
Pictorul Lică Sainciuc a descoperit un ,,Chişinău ascuns” şi l-a adunat într-o carte a memoriei unui oraş.
        Cartea conţine o suită de imagini şi texte minimaliste despre Chişinău
mai mult personalizat decât cel pretins a fi comun. Autorul reia subiectul unor intersecţii în timp şi spaţiu ale străzilor şi caselor, reunite într-o schemă ce ţine de primele vetre, apoi de cele două domenii mănăstireşti de altădată ( Galata şi Sf.Vinere),extinse în continuare pe parohii, pieţe, cimitire, mahalale şi case de referinţă. Peste acest concept, realizat în multe fotografii, hărţi şi desene, autorul aplică dinamismul halucinant al troponimiei oraşului văduvit de elimentul medieval şi al străzilor ce se întrezăresc încă printre noile şi mai noile construcţii şi planificări. Chişinăul ascuns se înscrie în lista puţinelor instrumente de cunoaştere a oraşului bazate pe documente, expertiză şi observaţii de lungă durată. 
    Vă aşteptăm la Centru Academic Internaţional Eminescu să răsfoiţi acest document ca să aflaţi mai multe detalii despre oraşul în care locuiţi.

Publicat: Harti Vera