3 iun. 2016

COPILUL ESTE ADEVĂRATA BOGĂŢIE!

Copiii sunt şi trandafirul,
şi privighetoarea din casă.
Proverb persan.
În fiecare an, prima zi de vară se celebrează Ziua Internaţională a copilului, prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om - copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a aprecia şi iubi copiii şi de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea. Ziua Internaţională a Copilului - 1 iunie, a intrat în istorie, ca având începuturile în anul 1925, an în care la Geneva s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru bunăstarea copiilor.
1 iunie -Ziua Internaţională a Copilului, este ziua în care revenim cu toţii la momentele tandre şi plăcute ale copilăriei inocente, alături de generaţia în creştere. Este ziua în care încercăm încă o dată să conştientizăm, că interesul pentru copil trebiue să fie unul prioritar şi că, toţi copiii au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră zi de zi.
ONU a susţinut acestă iniţiativă şi a proclamat protecţia drepturilor, vieţii şi sănătăţii copiilor drept una dintre priorităţile sale de activitate.
Societatea noastră are nevoie de copii educaţi şi sănătoşi, copii, de care să fim mândri. Astăzi, devine tot mai evidentă preocuparea structurilor atât la nivel naţional, cât şi internaţional, asupra domeniului protecţiei drepturilor copilului. Prin ratificarea de către ţara noastră a Convenţiei Internaţionale cu privire la drepturile copilului, statul s-a angajat să asigure ocrotirea drepturilor copilului, devenind responsabil pentru elaborarea şi adoptarea de politici naţionale clare pentru protecţia copilului, precum şi folosirea unor mecanisme eficiente, iar în toate acţiunile sale, să ţină cont de interesul prioritar al copilulu.
Dacă mulţi copii s-au distrat şi au sărbătorit alături de cei dragi, astăzi fiind poate mai răsfăţaţi decât în alte zile, este bine de ştiut că există copii care nu au puterea să zâmbească, aceştea trăind o viaţă prea dură pentru vârsta lor şi cunoscând  problemele triste ale vieţii de la vârstă prea fragedă.
În acest context Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu, împreună cu filialele şi-a propus să deschidă o microbibliotecă la Spitalul pentru copii Valentin Ignatenco. Doamna Mariana Harjevschi, împreună cu poeţii Iulian Filip au venit cu un lot de carte impunător pentru copiii de la acest spital. În luarea sa de cuvânt directorul spitalului, domnul Andrei Holostenco, a menţionat, că deschiderea unei filiale a bibliotecii B.P. Hasdeu în spital este ceva foarte necesar, pentru că aici copiii, având timp ar putea să citească şi să-şi petreacă timpul liber util. Bibliotecarele: Ludmila Zatic, Lucia Bacaliuc, Larisa Arseni, de la filialele Alba Iulia, Ovidius, Centrul Academic Internaţional Eminescu, au venit cu un recital de poezie, din creaţia lui Iulian Filip, pregătit de elevii Gimnaziului Nicolae Haralampie Costin, ghidaţi de profesoara Stela Chicerman şi elevii de la Liceul Teoretic Liviu Deleanu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.
Copiiilor le-a plăcut ideea foarte mult, sperăm că le va rămâne o amintire frumoasă. Unii dintre copiii prezenţi în sală au ieşit şi au recitat din creaţia lui Grigore Vieru şi a altor poeţi. Au fost multe aplauze, s-au dăruit cărţi, autografe şi dulciuri. Bucuria evenimentului a fost reciprocă.
Larisa Arseni. Maestru în artă.
Colaboratoare la CAIE.