31 aug. 2016

CÂNTARE LIMBII ROMÂNE; CÂNTARE COPILĂRIEI

                                                                                                          Elena DABIJA,
                                                                                                      director CAI Eminescu
„Cine își uită cântecul de leagăn – ce mai ține minte?
Vin ca poet din tainele copilăriei mele.
Câtă zăpadă și câtă țară în copilăria mea!”
G. Vieru
      
      Cântare limbii române; Cântare copilăriei este întitulat CD-ul care înmănunchiază o selecție deosebită de versuri scrise de Grigore Vieru în lectura actriței Ninela Caranfil, Adelina Andrei și Alexandru Andrei.
            Acest proiect este un omagiu adus marelui poet Grigore Vieru cu prilejul jubileului de 80 de ani de la naștere.
  Pe supracopertă sunt aprecieri despre personalitatea lui Grigore Vieru: „Grigore Vieru este un mare și adevărat poet. Ne împrimăvărează cu o toamnă de aur. Cartea lui de inimă pulsează și îmi influențează versul plin de dor de curata și pura lui poezie.” (Nichita Stănescu); „Grigore Vieru este poetul acestei triste comete pre nume Basarabia. El și-a cucerit dreptul de a fi numit poet național, poetul întregii Țări. Cărțile sala au trecut Prutul devenind o permanență vibrantă în casele românilor, iar Albinuța sa polenizează cu hărnicie florile românismului zburând pe deasupra sârmei ghimpate.” (Ion Ungureanu); „... Acest poet născut de miresmele și durerile pământului său, așezat după o vorbă cunoscută – în calea răutăților, nu se rușinează să-și poarte tragedia și iubirea pe față” (Eugen Simion); „Cine dorește să afle ce au pățit românii din Basarabia în perioada în care s-au aflat sub stăpânire sovietică trebuie să citească studii de istorie. Cine dorește însă să afle ce au simțit românii din Basarabia în aceeași perioadă trebuie să citească poezia lui Grigore Vieru.” (Alex Ștefănescu); „O sublimă blândețe străbate în firea și în scrisul acestui excepțional păzitor al ființei naționale. Am băgat de seamă că tocmai blândețea mioritică îi exasperează pe adversarii de azi ai lui Grigore Vieru, oameni acriți de necruțitoarea invidie a fraților complotiști din baladă.” (Theodor Codreanu); „... De aproape patru decenii cei care s-au lățit peste noi nu încetează să se întrebe cu mirare: de unde a apărut Grigore Vieru? Când nu trebuie să fie, când toată intelectualitatea basarabeană a fost decimată, deportată, speriată, strivită din fașă și locul fusese ars încă pentru o sută de ani înainte.” (Nicolae Dabija); „Un pom înflorit este acest minunat cântec din adâncurile ființei, Numit Grigore Vieru, cel mai cunoscut și iubit de toate vârstele, poetul de pe malul Prutului...” (Ioan Alexandru); „Oricât de eterne ar fi temele și motivele poetului, îl caracterizează mai degrabă o angajare concretă în realitățile noastre. Un poet de adâncimea și descătușarea emoțională de felul lui Grigore Vieru nu poate să nu aibă și simțul acut al timpului, a ceea ce este esențial pentru omul de astăzi.” (Mihai Cimpoi); „Blând și viteaz, tradiționalist nși modern, Grigore Vieru ne-a lăsat un abecedar, Albinuța, pentru întreaga Românie de azi și de mâine.” (Eugeniu Coșeriu, Germania); „Poezia lui Grigore Vieru a făcut mai mult pentru unitatea națională a tuturor românilor decât toți politicienii și decât toate armatele la un loc. Și pentru că unitatea națională nu este pe de-a-ntregul realizată, Vieru e o rană, iar poezia lui e o dramă.” (Adrian Păunescu);
            Avem posibilitate să ne informăm și despre biografia actriței Ninela Caranfil în lectura căreea sunt majoritatea versurilor.
            Această capodoperă sonoră este divizată în două compartimente precum: I. Cântare copilăriei cuprinde 43 poezii: Legământ; De leagăn; Stea-stea logostea; Mama; Cântec despre alb; Cântarea copilăriei; Puișorii; Măicuța; Cântec de leagăn; Mama; Tu iarbă, tot ai mamă; Băiețașul din ochii mamei; Iese tata la balcon; Să mergi frumos; Pasărea; Rândunică-rândunea; Hultanul; Purcelul; Grăurașul; Cântecul puișorului de melc; Telefonul păsăruicii; Albina; Furnica; Ploaia; Ploaia; Curcubeul; Unde fugi tu, valule; Greierașul; Toamna; Două mere; Iarna; Oul; Puiul; Vaca; Iată vine Anul Nou; Greierașul; Boc-boc-boc; Cum se spală ariciorii; La școala iepurașilor; Rățoiul; Bunica; Primăvara; Vara.
            II. Cântare limbii române cuprinde 6 poezii: Frumoasă-i limba noastră; În limba ta; Limba noastră cea română; Limba noastră; Satele Moldovei; Țărișoara mea.
            La CD au mai colaborat Claudia Pătrânac – actriță, profesoară de artă teatrală, șef catedră educație estetică, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, mun. Chișinău, Adelina Andrei – elevă în clasa a 5-a, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”; Alexandru Andrei – elev în clasa a 4-a, Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes”; Anatol Cucu – coloană sonoră și foto de Mihai Potârniche.
            Mulțumiri tuturor pentru realizatrea acestui CD, pentru grija față de cultura și personalitățile neamului. Vă invit cu drag la Centrul Academic Internațional Eminescu să audiați aceaste poezii-capodopere.