11 nov. 2016

BUCURIA ESTE FÂNTÂNA TINEREŢII


     
    În fiecare an la 12 august, Începând cu 2000, tinerii au o zi specială dedicată lor - Ziua Internaţională a Tineretului. Este o ocazie de a susţine eforturile tinerilor pentru promovarea păcii a drepturilor şi libertăţilor omului şi a solidarităţii. Anul acesta tema oficială a zilei a fost: Drumul spre 2030: Eradierea sărăciei şi realizarea unui model durabil de producţie şi consum. Aceasta urmăreşte modelul în care orice tânăr poate contribui la eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile prin producţie şi consum. Pentru a realiza toate asestea este bine ca tinerii să-şi manifeste Angagamentul civic, să-şi îndrepte atenţia asupra chestiunii de ordin legal în probleme de cultură, economie, dar şi probleme sociale cu care se confruntă tinerii şi care marchează importanţa tineretului ca parte a schimbării societăţii în care trăim. Tinerii trebuie să contribuie la consolidarea societăţii, pentru a ajunge la o mai bună înţelegere şi la rezolvarea tuturor problemelor existente în societate.                                 
         Direcţia Cultură a Municipiului Chişinău a ieşit cu iniţiativa de a mai sărbători încă o dată această zi, la 10 noiembrie, fără a da o temă anume. Centrul Academic Internaţional Eminescu a organizat o întâlnire cu tinerii de la Centrul de Excelenţă în Electronică şi Energetică, specialitatea, comunicaţii poştale, însoţiţi de bibliotecară, dar şi profesăară de cultura comunicării, doamna Lilia Gore şi elevii clasei a VII-a A de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, împreună cu profesoara Larisa Pascari.
         Cartea de vizită a oricărei întâlniri la CAIE este Eminescu - Marele Poet al Neamului. Le-am făcut o incursiune în viaţa şi activitatea de creaţie a poetului, despre traduceri, manuscrise şi bitneînţeles, despre dragostea de ţară şi neam a poetului, omului şi cetăţeanului Eminescu, elucidată în operă şi mai ales în publicistică.

          Am discutat despre Angajamentul civic al fiecărui tânăr, aici tinerii au dat dovadă de cunoştinţe, dar au  demonstrat şi interes pentru anumite lucruri. Ne-am convins că tinerii sunt exact cum i-am făcut să fie. Sunt produsul a ceea ce le-am dat noi. Omul învaţă pe bază de experienţe, modele. Este necesar să oferim tinerilor experienţe relevante şi apoi să le explicăm ce este de învăţat din ele. Tinerii nu învaţă ce le spui, dar ce văd. Discuţia a fost una interesantă cu întrebări şi răspunsuri...
         Apoi ne-au sosit tinerii de la Centrul de Excelenţă în Educaţia Artistică Ştefan Neaga, artişti în devenire, să-şi demonstreze dragostea pentru acest frumos meleag, prin cântec. Ansamblul etnofolcloric, condus de Viorica Cheptănaru, profesoară de canto popular, interpretă de muzică populară şi folclor, au venit cu un program splendid, autohton şi autentic, interpretând mai multe lucrări: Din Moldova lui Ştefan (ansamblul), Bulgăraş de giaţă rece (Diana Sturza), Flăcăii din sat la noi (Tudor Bileţchii), De la Nistru mai la vale Maria Cibotari), De-ar fi badea-n deal la cruce(ansamblul), Azi în sat e mare joc (Damian Spinei), Viaţa ta e numai una (Tamara Sclifos), Mă vorbesc în sat de ciudă (Diana Vieru), Astă horă-mi place mie (ansamblul).
        
Grupa Crescendo, conducător Sergiu Garabajii, de la acelaşi Centru de Excelenţă într-o componenţă interesantă: Irina Serafimciuc, soprană, Corina Baranovschi, altistă, Damian Spinei, tenor, Dan Iacovlev, bariton, pianist, aranjor, Ion Voiniţchi, Mihai Vier, biat box. Profesând mai multe genuri de muzică: retro, pop, gez la întâlnirea noastră au prezentat câteva lucrări: Sîtiorsăil, We ou yono, colaj de piese retro.
         Publicul a rămas încântat, plin de optimism, încărcându-şi bateriile cu energie pozitivă. Bucură faptul, că avem tineri care gândesc, care-şi doresc un viitor mai bun şi care fac tot ce le stă în puteri pentru a realiza ceva în acest sens. Echipa CAIE a rămas mulţumită, le-a urat tuturor succes, responsabilitate şi dorinţă mare de a trăi mai bine.
         Şi profesorii, dar şi participanţii au mulţumit echipei centrului pentru întâlnire şi pentru tot  ce s-a produs aici. 
                                                                                    Larisa Arseni. Colaboratoare la Centrul 
                                                                          Academic Internațional Eminescu.
                                            Maestru în artă.