17 nov. 2016

Mihai Grecu – personalitate care a revoluționat pictura moldovenească


       Anul 2016 a fost declarat Anul Mihai Grecu. La baza deciziei a stat faptul, că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui artist, dar și pentru contribuția sa remarcabilă la impulsionarea artei moderne din țara noastră. Acesta va fi un omagiu adus ilustrului artist, fondator al modernismului plastic la 100 de ani de la naștere.

Mihai Grecu este un nume de primă mărime în pictura națională, un talent viguros care în timpul studiilor la Academia de Arte Frumoase a asimilat valori esențiale ale culturii europene.
Declararea Anul Mihai Grecu va avea un impact deosebit asupra promovării valorilor estetice naționale, formarea generației tinere în spiritul umanismului și patriotismului.
Primul care a descoperit marile capacități ale lui Mihai Grecu a fost directorul școlii normale dl. Nicolae Țane, om generos de mare cultură. Datorită lui, tânărul pictor fu admis la cursurile de vară de la Balcic, patronate  de Regina Maria, apoi la Academia de Arte Frumoase din București.
Format în spațiul culturii române, Mihai Grecu a fost considerat un inovator și o personalitate complexă și extrem de dotată, care a revoluționat artele din Moldova, rămânând în același timp pe terenul fertil al tradiției românești.
Considerat un colorit pasionat, căutător de armonii inedite, pictura lui Mihai Grecu prezintă interes și prin inovații tehnologice (colajul, coloranți fluorescenți). Tablourile Ospitalitate, Recruții, Zi de toamnă, Moara veche și Fetele de la Ceadîr-Lunga au intrat în colecția de aur a picturii moldovenești. 
A fondat modernismul plastic și a contribuit la formarea Școlii Naționale de Pictură.
Creația lui a cunoscut trei perioade distincte. Prima perioadă (1950-1960) poate fi identificată cu însușirea profesională a limbajului plastic profesionist în domeniul desenului compoziției.
A două perioadă (1960-1975) - reflectă experimentele coloritului decorativ, iar ultima - reprezintă un interes sporit al maestrului pentru materiale noi și colaj, concomitent se adresează tradiției artei populare prin prisma simbolicii mesajului.
Mihai Grecu este personalitatea fascinantă, care a reușit să păstreze bazele artei românești și să imprime o orientare sigură evoluției artei naționale moderne pe meleagurile noastre.
El a fost un model pentru mai multe generații de pictori, iar atelierul acestuia - o adevărată școală pentru cei mai talentați artiști basarabeni. Aici au lucrat: Andrei Sîrbu, Andrei Mudrea, Iurie Platon etc.
A avut numeroase expoziții personale în Rusia, Lituania, Letonia, Estonia, România, Azerbaidjan, Chișinău.
Pentru merite deosebite în artă  a fost menționat cu Medalia de Aur la EREN, Premiul de Stat al RSSM, a primit titlul de Artist al Poporului, este unicul laureat din Moldova al premiului de Stat al URSS, a fost decorat în 1992 cu Ordinul Republicii. Mihail Grecu s-a bucurat de aprecierile colegilor de breaslă, a criticilor de specialitate, fiind inclus în enciclopediile de artă plastică.
Astăzi pânzele Fetele din Ceadîr-Lunga, Recruții, și tripticul Istoria unei vieți constituie fondul de aur al artei naționale, tablourile lui se păstrează în galerii și muzee de prestigiu din mai multe țări.

Publicat: Maria Chirilă