5 dec. 2016

Sănătatea este o adevărată binecuvântare


            Larisa Arseni.Centrul Academic
Internaţional Eminescu.
Maestru în artă.
Fiecare clipă pe care o trăim este o binecuvântare. Fericirea o poţi trăi singur, iar durerea o înţelegi doar atunci, când  o compari cu durerea altuia...
            Cu aceste cuvinte şi-a început discursul Lucia Gavriliţă (consultant în alimentaţie vie), în cadrul lecţiei publice organizate la Centrul Academic Internaţional Eminescu. La un moment dat sala a devenit neâncăpătoare, oameni de diferite vârste, dar toţi mânaţi de acelaşi gând de a schimba ceva în modul lor viaţă, de a se informa despre  alimentaţia vie, care ne însănătoşeşte şi ne prelungeşte viaţa... Unii au venit din curiozitate, alţii însă s-au arătat competenţi şi abilitaţi în problema discutată.
            Un proverb mai vechi spune: „Mâncăm ca să trăim şi trăim ca să mâncăm”, biologii însă susţin că: „Mâncăm ca să trăim şi nu trăim ca să mâncăm”, realitatea ne scoate în cale şi o continuare a proverbului: „Dacă ne alimentăm cu hrană vie, vom avea o viaţă plină de vigoare şi calitate până la adâci bătrâneţi. A mânca sănătos şi corect, înseamnă nu numai a trăi, dar a fi de folos societăţii, celor apropiaţi, înseamnă a fi sănătos pentru tine, dar mai ales pentru acei de alături.
            Doamna Lucia Gavriliţă a ales vegetarianismul, ca mod de alimentaţie a familiei sale, acum şase ani, când starea de sănătate a fiicei  a pus-o în faţa unei decizii majore. De şase ani, în frigiderul familiei Gavriliţă se află o mulţime de fructe, legume, zarzavaturi şi multă culoare verde, plus seminţe, super-alimente pentru pentru smoothie-uri venite aşa cum le-a dat natura. Da, de şase ani, membrii acestei familii nu păşesc pragul farmaciilor decât dacă au nevoie de plasture ori apă ocsângenată. Prin venele lor a început să curgă sănătatea!
            Acest fapt le-a schimbat lumea interioară, atunci când au renunţat la produsele prelucrate termic şi cele de provenienţă animală.
             Odată ce au trecut la acest regim alimentar, la acest stil de viaţă, au început să-i simtă efectul de la o zi la alta, uneori li se crea impresia că au o sănătate perfectă, o stare în care nu este loc de nici cea mai mică durere sau disconfort. Organismul nostru ne mulţumeşte, mărturiseşte între altele doamna Gavriliţă pentru efortul pe care-l facem în a-i da o alimentaţie corectă. Este o stare de libertate şi curăţenie sufletească. Nimic întâmplător în lumea aceasta: atunci când viaţa ne pune o problemă, ne crează situaţii de constrângere, trebuie să dăm la o parte toate fricile, îndoielile şi să conştientizăm că ceea ce ducem la gură ne poate aduce sănătate, or boală şi durere.
             De curând Lucia Gavriliţă a revenit din Florida, SUA, unde s-a aflat circa trei luni, în Centrul „Hipocrates” – o oază de linişte şi pace în care o lume întreagă vine pentru aşi găsi echilibrul pierdut...
            Această lecţie publică a fost tocmai despre aceea ce se întâmplă acolo, cum oamenii de peste tot fac orice ca să-şi recapete sănătatea, să revină la o viaţă normală. Dna Lucia ne-a împărtăşit nu numai impresiile, dar ne-a vorbit despre oameni cărora medicii nu le dădeau nici o şansă de supraveţuire, însă acest stil de viaţă i-a reântors printre noi şi le-a dat noi speranţe pentru a trăi în continuare.
            Astfel de lecţii sunt de bun augur, iar astfel de oameni merită să fie ascultaţi pentru că sunt un exemplu bun de urmat, în primul rând pentru fiecare din noi. La sfârşitul lecţiei doamna Lucia a răspuns la toate întrebările adresate de cei prezenţi, explicând cu lux de amănunte şi încunoştinţă de cauză. La rându-i le-a mulţumit tuturor participanţilor, dar şi echipei de la CAIE, pentru invitaţie şi susţinere şi organizare. Doamna director Elena Dabija le-a mulţumit tuturor celor prezenţi în sală, menţionând că această lecţie publică a adus multă informaţie despre  proiectul „Sănătate-n viu” şi despre beneficiile pentru fiecare din noi.