16 dec. 2016

Trandafirul crescut în cuvânt


         
  Biblioteca este inima şi sufletul oricărui om, care se vrea cult,  biblioteca este  punctul de pornire a întregii dezvoltări spirituale a societăţii. Acest gând îl ţinem mereu treaz, aici, la Centrul Academic Internaţional Eminescu în tot ce facem şi ne propunem să facem pe viitor. Indiferent de genul de activitate cultural-artistică organizată, noi ţinem cont de acest credo al nostru. Întâlnirile cu scriitori, cu personalităţi de rezistenţă ale neamului sunt primordiale în programul nostru de lucru.
            „O seară lină, plină de albastru / Se-aşterne peste lumea obosită! / După o fugă bună prin urzici / Şi ziua e de-acum îmbătrânită... / Abia-şi coboară grijile din spate, / Se uită la averea adunată / Şi intră-n vis la sora ei din mâine, / Care cuminte, dar grăbită o aşteaptă”.
Aşa şi-a început discursul moderatoarea întâlnirii de astăzi doamna Larisa Arseni cu poeta, prozatoarea, eseista, autoarea dramatică, o scriitoare cu o amplă biografie de creaţie şi o foarte buna prietenă a bibliotecii Eminescu, doamna Claudia Partole. În sală e o linişte de invidiat, elevii de la Liceul Teoretic „Mircea cel Bătrân”, împreună cu profesoarele de limba şi literatura română, doamnele Angela Dascăl, director adjunct şi Olga Apolonic sunt în aşteptarea celor ce urmează.
   Într-o  noapte de vară, pe când îngerii au pogorât din ceruri cu daruri de la Dumnezeu pentru nou născuţii vremii, într-o casă obişnuită au văzut o pruncă dormind, văzându-i faţa atât de frumoasă, luminoasă, visătoare, i-au hărăzit să dăruiască lumină oamenilor şi să o facă prin cuvânt. Aceasta era Claudia Partole care s-a născut într-un sat din nordul ţării, Cotova, Drochia, într-o familie de oameni foarte credincioşi şi cu frica lui Dumnezeu în suflet, ca urmare tema religiei o aflăm în mai multe creaţii ale scriitoarei.
Doamna Claudia Partole crede că frumuseţea lumii este adunată de acei înzestraţi cu har într-o icoană triptic, prin Culoare, Muzică şi Cuvânt. E fascinant când se îngemănează aceste miracole divine! Spiritele creatoare se întâlnesc înainte de toate în ceruri, iar apoi,   venind pe pământ lucrarea lor se arată ochiului lumii.
            Doamna Claudia Partole are o formulă alcătuită de ea: Cuvântul poate lecui. Cel mai mult preţuieşte clipa, astfel, reuşeşte să dea viaţă magică fiecărui cuvânt din scrierile sale. Tot ce scrie dânsa ne capteză atenţia şi plăcerea de a citi. Deşi, haina de scriitor pe cât e de plăcută  şi grea, pe atât e şi de  incomodă, e haina sufletului, pe care o dezbraci în faţa paginii, sau în faţa cititorului.
            Pe parcursul activităţii sale scriitoriceşti a dăruit cititorilor săi mai multe volume de poezie, proză pentru copii şi maturi cu diversă tematică. Aproape toate cărţile i-au fost sugerate de cineva.     
   Astăzi vom vorbi în special despre un roman care poartă un titlu sugestiv „Trandafirul pustiului”, un roman pe care liceenii prezenţi în sală l-au citit pe parcursul ultimii luni şi au venit cu mai multe întrebări, către autoare, desprinse din roman. Apărut în 2015, având ca temă condamnarea la moarte prin crucificare a lui Isus Hristos (în anul 33), iar cei care l-au condamnat la moarte au fost arhireii şi bătrânii poporului iudeu.
            Cauza condamnării a fost că Isus s-ar fi declarat  împărat al iudeilor, fapt care, conform tradiţilor de atunci, era pedepsit cu moartea. Dar decizia liderilor iudei nu putea fi realizată fără consimţământul prefectului (guvernatorului) Romei în Iudeea (în anii 26-36) Pilat din Pont (în limba latină – Pontius Pilatus).
        Moderatoarea i se adresează autoarei: doamna Partole, despre Procesul de judecată a lui Isus s-a scris în mai multe  Evanghelii în Biblie, dar şi alte cărţi cu tentă religioasă. Conform acestor surse, Pilat l-a întrebat pe Isus: „Tu eşti regele iudeilor?”. La întrebarea adresată puteau fi două răspunsuri: „Da, sunt regele iudeilor” sau „Nu, nu sunt regele  iudeilor”. Răspunsul lui Isus, îsă,  a fost: „Tu (Pilat) ai spus asta!”, ceea ce a însemnat de fapt un răspuns pozitiv. Ştim că această temă a fost vehiculată de mii de ani încoace şi mai ridică şi astăzi semne de întrebare. Ce nou e de spus aici? Cum va venit ideea? Ce va servit drept motiv?... De ce acest proces? Veidelsel, unul din cei mai erudiţi judecătorai ai evreilor din anii 30 ai secolului trecut, este un personaj real ?... Ce este aici ficţiune şi ce este realitate... ? Este un act de curaj să te atingi de această temă sfântă... ? Tinerii liceeni, care au citit romanul  vor  să discute cu scriitoarea.
            Claudia Partole începe aşi depăna gândurile, povestindu-le cum a ajuns la această temă, dânsa mărturiseşte că a studiat meticulos istoria veche a iudeilor, a cercetat faptele lui Isus, personalitatea lui Pilat şi scrisoarea soţiei acestuia, Claudia,  scrisoare pe care o scrie unei prietene aflate la Roma, în care descrie viaţa din Iudeea, minunile săvârşite de Isus (învierea fiicei rabinului-şef, la care a fost martoră oculară), judecarea lui Isus, viaţa de familie, inclusiv moartea misterioasă a fiului lor minor, comportamentul tot mai dezichilibrat al soţului ei etc. Originalul acestei scrisori se află la biblioteca Vaticanului de unde, pe la 1643, a fost copiată şi trimisă episcopului Dionisie al Constantinopolului, care a publicat-o. Această scrisoare şi viaţa Claudiei mi-a servit drept punct de pornire, accentuiază autoarea,  în scrierea acestui roman. M-a interesat acest personaj istoric Claudia, viaţa ei, cea care a devenit o bună creştină şi a luptat pentru instaurarea creştinismului.
Am citit şi-am recitit, pagină cu pagină tot ce-am scris până am ajuns a-l scoate la lumina zilei. Elevii o ascultau cu luare aminte, vocea-i blândă, parcă turna  mir pe suflet şi trezea şi mai mult curiozitatea. Sigur este un roman beletristic, sunt anumite personaje, născute în imaginaţia artistică a scriitoarei, dar  ele vin doar să îmbogăţească subiectul, nu să tergiverseze adevărul. Elevii i-au adresat mai multe întrebări. Din ce izvoare s-a inspirat? Ce crede despre prietenie? (doar cea mai bună prietenă a Claudiei era amanta lui Pilat)? Cum vede relaţia dintre un bărbat şi o femeie? Dacă are de gând să continuie acestă temă?, De ce trandafirul pustiului ?, etc. Doamna Partole le-a tălmăcit ,  de-a fir a păr, toate răspunsurile, astfel în cât elevii să rămână satisfăcuţi. Despre titlul romanului, se pare că doamna C. Partole a găsit personal s-au călăuza prin pustiu i-a dat Trandafirul pustiului – o floare rară, de o frumuseţe deosebită, care aşa se spune, creşte pe urmele lăsate de Isus.
            Moderatoarea continuă şi cum spiritul sărbătorilor de iarnă planează în aer, elevii de la Şcoala de arte „Alexei  Stârcea”au venit să ne bucure auzul şi să ne creeze adevărate clipe de revelaţie, pentru că sunt adevăraţi artişti, să fie primii colindători ai Centrului Eminescu, dar şi ai Claudiei Partole.
Accordeoniştii, Adrian Ţăranu şi Nicu Popescu au interpretat piesa „Fluture”, compozitor Vlad Cosenco, clasa profesoarei Ema Matei, iar elevii clasei de canto a profesoarei şi interpretei de muzică populară şi romanţe doamna Larisa Ungureanu, au interpretat colindele: „Colo sus pe vremea ceea”, „La colindă am plecat”. Doamna Larisa Ungureanu ne-a cântat cu drag colindele: „În vârful a 9 meri” şi „Florile dalbe”.
La sfârşitul întâlnirii, cum se cuvine unor gazde primitoare, am mulţumit artiştii şi publicul cu dulciuri şi colaci, cărţi şi diplome petru participare deosebită la activităţile cultural-artistice, organizate de Centrul Eminescu. Elevii i-au mulţumit doamnei Claudia Partole pentru informaţiile inedite aduse şi au rugat-o insistent să le viziteze liceul. Toţi au rămas mulţumiţi de cele produse, au adus mulţumiri organizatorilor, dar şi aceastei zile trăite cu folos. Doamna Elena Dabija, directorul centrului le-a adus felicitări tuturor participanţilor cu sărbătorile care se apropie, urându-le lecturi interesante, realizări frumoase la învăţătură, doamnei Claudia Partole multă sănătate şi noi apariţii editoriale şi tuturor, deşi anticipat La Mulţi Ani. 
Larisa Arseni. Colaboratoare la Centrul
Academic Internaţional Eminescu.
Maestru în artă.