10 ian. 2017

Acad. Mihai Cimpoi cu daruri pentru Centrul Academic Eminescu


                                                                                      Elena DABIJA,
                                                                                    director, CAIE
            Acad. Mihai Cimpoi, fondatorul și directorul onorific al Centrului Academic Internațional Eminescu, a venit în vizită în primele zile ale anului 2017 cu daruri, ca un adevărat Moș Crăciun. Cele mai prețioase daruri sunt cărțile și dumnealui a venit să ne bucure cu ultima apariție editorială Cimpoi, Mihai. Dicționar de teorie și critică literară și cu ediții eminesciene reprezentative: Eminescu, Mihai. Răsai asupra mea... = Spunta sopra di me...; Eminescu, Mihai. Elegii și Sonete = Elégies et Sonnets; Mocanu, Mihaela. Limbajul politic eminescian Perspective semiotice; Coșereanu, Valentin. Crăciunescu, Pompiliu. Odiseea manuscriselor Eminescu. (Vol. I, II,III); Osnaga, Bianca. Conștiința tragică eminesciană; Georgescu, Nicolae. Eminescu: ultimele zile la Timpul.
            Acad. Mihai Cimpoi a făcut o surpriză și a scos din desaga sa o sticlă de vin „Mihai Eminescu” (deja dezbuteliat), astfel colecția Centrului Academic Internațional Eminescu deține și această sticlă.
         
   Povestea licorii a început în urmă cu aproape 10 ani, la un pahar cu vin. Constantin Hant stătea atunci de vorbă cu un bun prieten al său, creator al faimoasei ciocolate austriece „Mozart”. „După discuția cu prietenul meu, mi-a venit idea să creez vinul „Mihai Eminescu”. Am fost la un târg de specialitate unde am ales cel mai bun vin austriac, premiat cu aur. A fost o strategie de marketing dacă vreți, pentru că austriecii sunt conservatori și dacă aș fi îmbuteliat un vin românesc nu s-ar fi băut. Așa, nu aveau cum să spună că nu le place. Era un vin de-al lor!”, povestește Constantin Hant. Așa se face că Ambasada Austriei în România comandă în fiecare an, de Ziua Națională, vinul „Mihai Eminescu”. Lansarea, în 2008, s-a făcut chiar în prezența Excelenței Sale Michael Schwarzinger, Ambasadorul de atunci al Austriei la București. Recepția a fost organizată de Laura Hant, președinta Asociației „Mihai Eminescu” din Austria. Sticla în care este îmbuteliat este de cea mai bună calitate și a fost comandată special din Italia, iar eticheta și dopul sunt realizate în Austria. O sticlă costă 9,90 euro, dar se găsește doar în locuri exclusiviste cum ar fi Magazinul Diplomaților din Austria.