10 feb. 2017

Claudia Partole – poeta copilăriei


  „Domnişoara Cineluţa”, o carte foarte consistentă ca mesaj şi ilustrată în cele mai frumoase şi calde culori, scrisă de Claudia Partole a stat la baza întâlnirii de suflet la Centrul Academic Internaţional Eminescu cu elevii clasei întâia „D” de la Liceul Sportiv „Gloria”, însoţiţi de doamna profesoară Tatiana Bîlici. Moderatoarea întâlnirii, a venit cu o scurtă informaţie despre autoare.
            Claudia Partole este scriitoare, jurnalistă, o fiinţă foarte luminoasă şi iubitoare de oameni. Vine pe lume într-un sat din nordul  ţării, Cotova, Drochia, într-o familie de oameni buni şi cu credinţă în Dumnezeu. S-a născut într-o noapte de vară când îngerii au coborât din ceruri pentru a împărţi daruri nounăscuţilor, văzându-i faţa acestei prunce: frumoasă, luminoasă, visătoare, cântărindu-i sufletul, i-au hărăzit să dăruiască lumină oamenilor şi să o facă prin cuvânt.
            A scris şi scrie pentru copii şi pentru maturi. Cărţi interesante, captivante, cu o cromatică de culori diversă, însă un lucru uneşte toate cărţile scriitoarei Claudia Partole – Lumina pe care o iradiază cărţile domniei sale, Lumina pe care o poartă în suflet şi ne-o transmite şi nouă  prin intermediul cuvântului scris.
            Formula, sau motoul după care se ghidează scriitoarea (de altfel inventată tot de ea) este: Cuvântul poate lecui, aceasta face pe parcursul vieţii, lecuieşte, preţuind orice clipă, dându-i viaţă magică fiecărui cuvânt din scrierile sale. Expoziţia cu genericul „Claudia Partole şi solii ei – cărţile”, vorbeşte de la sine: titluri sugestive, culori calde şi îmbietoare, cărţi frumoase ce se impun a fi citite. Autoarea povesteşte succint istoria fiecărei cărţi. Cărţile sunt cea mai mare minune pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu, ele ne dau energie, cunoştinţe, ne pot deveni prieteni fideli.
            La întâlnirea de astăzi am discutat pe marginea cărţii „Domnişoara Cineluţa”, pe care elevii au citit-o special pentru această întâlnire. Am discutat despre această Cine-luţă, o fetiţă care, fiind   într-un proces de cunoaştere a lumii trece prin diverse peripeţii şi încercări, unele mai hazlii decât altele. Copiilor le-a plăcut cartea au pregătit chiar şi un recital pe care l-au prezentat cu mult suflet şi expresivitate: „Doctoriţa”, „Învăţătoarea”, „Cuiul”, „Lasă războiul”, „Inima”, „Şcoală, dragă”, „O fetiţă cu fundiţă”, „Are mama ajutor”, „Mirele”, „Mămăliga”, „Răvaş sosit de la oraş”. Copiii curioşi din fire i-au adresat scriitoarei Claudia Partole mai multe întrebări: Când a scris prima poezie şi care a fost aceasta? Cine au fost părinţii? Unde s-a născut? Cum i-a fost copilăria? Cine visa să devină în copilărie? A fost cuminte în copilărie? Ce peripeţii făcea când era copil? De ce este aşa de frumoasă? Are vre-o legătură frumuseţea cu sufletul? şi multe alte intrebări din cele mai nostime şi ingenioase. Autoarea le-a răspuns cu drag la toate întrebările, şi-a amintit prima poezie scrisă, pe care nu o va uita niciodată, le-a recitat şi alte poezii, unele împreună cu copiii. Elevii au rămas foarte mulţumiţi şi entuziasmaţi de întâlnirea cu scriitoarea Claudia Partole. La final şi-au felicitat învăţătoarea, care tocmai îşi sărbătoreşte ziua de naştere, au aplaudat-o îndelung şi i-au cântat Mulţi ani trăiască. Copiii şi părinţii i-au mulţumit şi doamnei Claudia Partole, i-au dăruiit flori, promiţându-i să mai vină la întâlniri cu ea, i-au urat să mai scrie încă multe cărţi interesante. Au mulţumit şi echipei centrului pentru organizare bună şi atitudine pe potrivă.Larisa Arseni. Maestru în artă. Colaboratoare la
Centrul Academic Internaţional Eminescu.