17 feb. 2017

„Motănelul Dorodont şi peripeţiile lui”


„M-am născut din durerile facerii
cu petale de nu-mă-uita...”
            Tatiana Scripa

  Întîlnirile cu poeţi şi scriitori la Centrul Academic Internaţional Eminescu sunt la ordinea zilei. Tatiana Scripa, o poetă mai puţin cunoscută de publicul larg, dar afirmată deja în cercurile cititorilor avizaţi, scrie pentru copii şi maturi. Protagonistul cărţilor sale pentru copii este Motănelul Dorodont, un personaj fictiv, dar foarte amuzant, isteţ, descurcăreţ, care comite tot genul de greşeli pentru ca anterior să le corecteze, trăgând din aceasta anumite învăţăminte.
            Născută la 13 martie 1963 în oraşul Herţa, reg. Cernăuţi, Ucraina, munceşte astăzi, lector universitar la „Catedra de pedagogie şi psihologie generală a Universităţii de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chişinău. Este laureată a mai multor fesctivaluri şi concursuri de poezie, cum ar fi: Festivalului Internaţional de Poezie „Renata Verejanu”, Chişinău, ediţia 2014 (poezie) şi 2015 (eseu), Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, Bucureşti, 2015...
            Pe lângă faptul că scrie poezie, mai cercetează problema educaţiei copiilor cu cerinţe educaţionale speciale: psihologie, consiliere psihologică, patopsihologie, psihologia dezvoltării... Are elaborate şi publicate peste 30 de lucrări ştiinţifice şi literar-artistice. Colaborează cu diverse publicaţii din Republica Moldova, Ucraina şi România. Dintre publicaţiile literar-artistice pentru copii: fac parte:  „Povestiri rimate despre Dorodont în fapte”, „Pentru tine, Copilaş, / Ziceri despre-un motănaş”, „Dorodont – Motanul învăţat”. Din cele pentru maturi: În culegerea, „Toamna la Apollon / Antologie pe poezie şi proză scurtă”, „Sentimentul esc” „Un  fel – altfel de noi”.
            Tatiana Scripa este un om deosebit, original, adevărat, poate pentru faptul că îi  vede şi pe acei din jur la fel de deosebiţi. Şi felul acesta de a fi a poetei Tatiana Scripa o face să înfrunte viaţa mai uşor, pentru că Viaţa este o luptă (vorba poetului Ge. Coşbuc) şi pentru a ajunge undeva, a fi cineva, a realiza ceva, trebuie să lupţi, iar în clipele de bucurie s-au fericire să poţi savura din plin momentul. Este foarte importat, susţine psihologul Tatiana Scripa să te poţi bucura de bucuria altora, chiar dacă gelozia, (fenomen care trăieşte în orice om) te macină, să ştii s-o ţii în frâu, să nu-i permiţi să-ţi distrugă sufletul, să-ţi afecteze relaţiile cu cei din jur. Un filozof spunea: oamenii te pot ridica în slăvile cerului şi tot ei te pot arunca până la zdrobire. Cum să înţelegi, cine şi cum este? Nicicum şi atunci, te laşi în voia sorţii. Viaţa este ca o curbă, când te ridică, când te coboară, te pune la încercare, iar tu perseverezi, devii mai puternic şi mergi înainte. Acestea şi alte idei poetice găsim în poezia Tatianei Scripa, într-un cuvânt tot spectrul emoţional de la zâmbet, bucurie la lacrimi şi tristeţe, mai găsim în poeziea dânsei înţelepciune, divinitate şi împăcare cu sine, armonie şi echilibru interior, stări atât de necesare oricărui suflet sensibil..
            Interlocutorii Tatianei Scripa la întâlnirea de astăzi au fost elevii, clasei a doua „C”, de la Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu” şi diriginta lor doamna învăţătoare Natalia Bârnaz. Întâlnirea a avut loc chiar în sala de clasă unde învaţă copiii. Aceştea din timp au lecturat cărţile: Povestiri rimate „Dorodont în Fapte”, „Pentru tine, Copilaş, ziceri despre-un Motănaş”, „Dorodont Motanul Învăţat”. Mai mult ca atât elevii au amenajat o expoziţie de desene. În imagini apare Motănelul Dorodont în diferite ipostaze împreună cu prietenii săi.
            Doamna Scripa le-a propus să-i facă o caracteristică acestui personaj năstruşnic şi copiii s-au descurcat de minune. Au vorbit pe marginea poeziilor, despre prietenii lui Dorodont: Costel, musca, cioara albă, etc. Până la urmă secretul lui Dorodont a fost descoperit, copiii şi-au dat seama că nu este vorba despre un motănaş ci despre un copilaş. Au fost recitate mai multe poezii: „Cartea”, „Pentru tine, copilaş”, „Ce e bine şi ce-i rău”, „Costel”, „Minciunica”, „Dorodont şi zbânţu”, „Dorodont face reclamă”, „Dorodont”, „Pufica”, „Visul”, „Lauda de sine”, „Covrigul”, „Dorodont e bucătar”, „Bun-lăsat şi treacă-meargă”. Elevii i-au adresat invitatei mai multe  întrebări: Cine vă mai inspiră în afară de Dorodont şi Costel? Cum se naşte o poezie? Când aţi simţit primele vibraţii ale poeziei? Cum e să fii scriitor, greu, uşor, ce trebuie să ştii ca să devii scriitor? Aveţi subiecte autobiografice în poeziile dumneavoastră? Care sunt cele mai de preţ valori pentru dumneavoastră?, etc. Doamna Tatiana Scripa i-a lăudat pentru discuţia interesantă, dar şi pentru întrebările ingenioase, le-a răspuns cu drag. La întâlnire au fost şi reprezentanţii televiziunii „Ştiri Pozitive”, elevii şi-au expus bucuria întâlnirii cu o personalitate nouă, cu poeziile dânsei, au mărturisit ce le-a plăcut mai mult. Învăţătoarea, doamna Natalia Bârnaz le-a mulţumit organizatorilor de la Centrul Eminescu, poetei Tatiana Scripa, (care le-a lăsat şi un set de carte pentru biblioteca clasei), reprezentanţilor televiziunii., Xenia şi Alex.       A fost interesant, distractiv şi emoţionant, o întâlnire interactivă în care s-au implicat toţi elevii şi care a creat doar emoţii pozitive , şi o bună dispoziţie tuturor.

Larisa Arseni. Maestru în artă. Colaboratoare la
    Centrul Academic Internaţional Eminescu.