8 feb. 2017

Neamul meu e grămăjoară

        

Poezia este cea care înnobilează sufletele, indiferent de vârstă, de ocupaţie, poezia ne uneşte. La Centrul Academic Internaţional Eminescu, poezia crează mereu un mediu benefic pentru starea interioară. Pentru crearea, dar şi menţinerea acestui mediu, astăzi ne-am asociat cu poeziile din cartea „Eva, într-o zi de vară”, a unei poete, mai puţin cunoscute, dar care este apreciată deja de critica literară, ca o poetă cu un mare viitor. Tatiana Afanas-Creciun vine de prin părţile Sorocii, unde istoria neamului a lăsat brazde adânci, care îşi fac resimţit ecoul şi astăzi. La întâlnire cu poezia doamnei Tatiana au venit copiii de la grădiniţa  nr. 40, grupele „Toporaşii” şi „Ghioceii”, însoţiţi de metodista grădiniţei Vera Diocher şi educatoarele Ala Lucinschi şi Victoria Stavila.

            Şi pentru că este o autoare mai puţin cunoscută, am decis să facem o scurtă incursiune în biografia de creaţie a doamnei Tatiana Afanas-Creciun. Pasiunea pentru poezie a avut-o din şcoală. Din amintirile primei sale învăţătoare, doamnei Nina Nastas, aflăm că atunci, când a luat pentru prima oară abecedarul în mână la răsfoit din copertă în copertă cu multă atenţie şi curiozitate, astfel învăţătoarea şi-a dat seama că are în faţă un copil deştept şi dornic de cunoaştere.
            Doamna Tatiana Afanas îşi aminteşte că a început a scrie poezie încă fiind elevă, dar evita să spună cuiva, din diverse motive, nu era sigură că vor place şi altora. Revine la poezie mult mai târziu, aflându-se deja la Chişinău. Pentru dumneaei poezia este un strigăt al sufletului, o dorinţă de a spune sus şi tare, tuturor despre lumea ce o înconjoară, despre frumuseţea naturii de prin locurile de baştină, despre dragostea şi respectul pe care îl poartă în suflet pentru părinnţii săi, despre prieteni şi totuşi tema preferată a poeziilor sale este dragostea, dragostea în toate aspectele ei, pentru că după cum spune şi cartea sfântă: „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”.
            Chear dacă avea deja multe poezii scrise, totuşi nu îndrăznea să le publice. Mama a fost aceea care a îndemnat-o să o facă. Iar copiii trebuie să-şi asculte părinţii la orice vârstă. Mama autoarei,  la lansarea primelor cărţi: „Am uitat să uit de tine” şi  „Întoarce-mă în vreme” afirmă cu bucurie şi mândrie în glas, i-am citit poeziile şi mi-am dat sema că sunt interesante şi trebuie să le cunoască şi alţii. Primele lansări le-a făcut la Soroca, la locul de baştină, în biblioteca „Basarabia”. Consătenii dânsei (născută în satul Hristici) se mândresc cu dna Tatiana Afanas, susţinând  că dumneaei  face o poezie prin care ne chiamă să fim mai buni, mai cuminţi, mai sinceri, mai generoşi, ne îndeamnă la o  meditaţie frumoasă,  legată de suflet.  La moment are 5 cărţi publicate: „Am uitat să uit de tine”, „Întoarce-mă în vreme”, „Ale gândurilor poeme”, „Eva, într-o zi de vară”, „Pietre din petale” (volum antologic), „Vise târzii” (volumil I, antologie, care înserează mai mulţi autori din Moldova şi volumul II, care îi aparţine în totalitate, editate la Editura Dandes Press din România).
            Nimic nou în poezia dnei Tatiana Afanas-Creciun: redă sentimente profunde, trăiri umane, dar le evocă simplu şi pe înţelesul tuturor, astfel că oricine se poate regăsi în ele.
            Faptul că este psiholog de profesie, dar şi felul de a fi, au ajutat-o să se afirme mai uşor în lumea poeziei contemporane. Este la început de cale, mărturiseşte, totuşi, că nu se va opri aici, dar nici poezia n-o să-i permită, i-a se vrea spusă şi de aceea va continua să scrie.
            În 2013 primeşte trofeul Textiera anului, pentru piesa Am uitat să uit de tine, muzică Igor Stribiţchi, interpretată de formaţia„Acord”, o formaţie foarte bine cotată pe piaţa muzicală din întreg arialul românesc, în aceeaşi perioadă acest cântec a fost declarat şlagărul anului.
            Astăzi am discutat pe marginea unei cărţi pentru copii, „Eva, într-o zi de vară” o carte foarte elegantă, frumos ilustrată, cu un şir de poezioare, una mai interesantă decât alta. Este o carte dedicaţie nepoţicăi Eva, dar se adresează tuturor copiilor. Micuţii de la grădiniţă au recitat mai multe poezii din această carte: „Buna dimineaţa!”, „Azorel”, „Păpuşa”, Răţoiul”, „Patru cuburi şi o carte”, „La bronzat”, „Bunicul”, „Turte dulci”, „Cireşe roşioare”, „Plăcinţele”, „În ospeţie”, „Broscuţa”, „Lădiţa”. Au mai recitat şi poeziile „Neamul meu”, „Trei culori”, poezioare dedicate aceleiaşi fetiţe de o altă  poetă, Tatiana Scripa. A fost o întâlnire caldă, copiii au mai cunoscut o autoare nouă şi le-a plăcut foarte mul poezia dânsei. Toţi au rămas mulţumiţi în speranţa la noi cărţi şi noi întâlniri.
Larisa Arseni. Maestru în artă. Colaboratoare la
Centrul Academic Internaţional Eminescu.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Util Interesant Distractiv